Straks krijgt de natuur hier weer volop de ruimte!

06-10-2011

Catrien Kuijpers en haar man zijn erg blij. Vanwege de betrokkenheid bij de herinrichting van de Essche Stroom én de uitvoering ervan.  “Fijn dat het waterschap bewoners aan de stroom betrekt bij de plannen. We kunnen niet wachten tot ze zijn uitgevoerd. Dan hebben we de natuur in onze achtertuin!”Toevalliger kon het niet: de man die het project namens De Dommel bij hen in huis kwam toelichten was hun oude studiegenoot René Iemenschot: “Wij kennen René allebei nog van onze studie Tuin- en Landschapsarchitectuur in Boskoop,” vertelt Catrien. “Erg leuk dat uitgerekend hij ons kwam vertellen wat De Dommel van plan is met de Essche Stroom in de Halsche Beemden! Los daarvan vind ik het sowieso erg goed dat het waterschap zo met ons als bewoners omgaat. Die klantvriendelijkheid streefde ik als projectleider groen ook altijd na.”

200 meter natuur
Catrien vervolgt: “Op dit moment ben ik mijn droom aan het naleven met Natuurkids en de Kooktuin. Natuurkids is een natuurproject voor kinderen op kinderdagverblijven en bso’s. In de Kooktuin laat ik kinderen een verse maaltijd bereiden met verse groenten, die ze zelf uit mijn moestuin halen. Nu kijken ze daarbij vanuit mijn kookstudio uit op een maïsakker. Straks, na de herinrichting, zien ze een strook van zeker 200 meter diep waarop de groene natuur heerlijk zijn gang mag gaan. Geweldig!”

Meer dieren zien
“Je ziet ze niet vaak, maar ik weet door de vele wandelingen dat hier ijsvogeltjes, uilen, een buizerd echtpaartje en reeën wonen,” vertelt de bewoonster enthousiast verder. “Er loopt ook een das rond, die komt via de dassentunnel onder de A2 onze kant op. Als Waterschap De Dommel klaar is met de herinrichting van het stuk grond achter ons huis, kan het niet anders of we gaan al deze dieren – en meer – vaak zien.”

Naar Den Bosch kanoën
Gevraagd wat ze van de plannen om de Essche Stroom weer te laten kronkelen vindt, antwoord Catrien: “Ook fantastisch natuurlijk. We zaten hier laatst al te filosoferen dat we een kano gaan kopen. Vanuit hier zijn we zo in ‘s-Hertogenbosch. Ja, wij zien dit project helemaal zitten!”

Meer informatie
Het deelproject Halsche Beemden is nog in de voorbereidende fase. Kijkt u op deze website onder de button 'Halsche Beemden' voor meer achtergrondinformatie over dit deelproject.

« Terug