Tweede vispassage bij Kleine Aa voor zomervakantie af

10-04-2012

Bij de herinrichting van de Kleine Aa moeten twee vispassages ervoor zorgen dat vissen als de Bittervoorn, Kopvoorn en Winde zonder belemmeringen  tussen de Essche Stroom en de Beerze kunnen zwemmen. De vispassage bij de kapelweg was in september 2011 al klaar. De vispassage benedenstrooms is destijds maar voor de helft gemaakt. Voor de zomervakantie van 2012 is ook deze af.

Prachtig stukje natuur
De afgelopen jaren heeft Waterschap De Dommel samen met Brabants Landschap hard gewerkt aan het herinrichten van de Kleine Aa. Het resultaat van dit vruchtbare partnerschap is een 1,5 km lange, natuurlijke, smalle, door het landschap kronkelende beek. Waar de natuur weer alle ruimte heeft om te bloeien en groeien. En liefhebbers dit al van verre kunnen zien.

Vispassage om de brug heen                 
Twee vispassages moeten ervoor zorgen dat ook vissen de ruimte krijgen om van de Essche Stroom naar de Beerze te zwemmen, waar zij kunnen paaien. “De eerste vispassage ligt bij de Kapelweg,” vertelt projectleider Hans Koekkoek. “Deze bestaat uit negen bekkens met stenen, die we in de beek hebben aangelegd. De tweede, helemaal benedenstrooms, is letterlijk het laatste stukje van het herinrichtingsproject Kleine Aa. Het was onze bedoeling om deze vispassage in de vorm van een betonnen vierkante buis onder de brug door te leggen. Nader onderzoek wijst echter uit, dat het beter is om de stuw te laten staan. De vispassage willen we daarom in een ‘U-vorm’ óm de brug heen aanleggen. Als je naar de artist impressions kijkt, zie je wat ik bedoel.”


Voor een vergoting, klik op de afbeelding

Bodemstabiliteit waarborgen
Hans vervolgt: “Om er zeker van te zijn dat deze ruim twintig meter lange buis op zijn plek blijft liggen, doen we op dit moment gedetailleerd onderzoek naar de stabiliteit van de ondergrond. Eind april verwacht ik de uitslag. Is deze positief, dan bestellen we direct de constructie.” Hans verklaart: “De betonnen buis wordt prefab geproduceerd en vervolgens door de aannemer op locatie in elkaar gezet. Is dit klaar, dan zie je alleen de in- en uitlaat van de vispassage in het landschap liggen. De rest, zo’n driekwart van de betonnen buis, ligt straks stevig onder de grond.” Hans besluit: “Ik ben erg blij met deze variant. De vissen kunnen zich zonder moeite tussen de ene en de andere beek bewegen. Terwijl zij toch een hoogteverschil van zo’n 80cm overbruggen!”Voor een vergoting, klik op de afbeelding


Meer informatie
Neem voor meer actuele informatie over de Kleine Aa contact op met projectleider Hans Koekkoek via tel. 0411 – 618 408 of e-mail hkoekkoek@dommel.nl. Kijk voor algemene achtergrondinformatie en eerdere berichten in het menu aan de rechterzijde op deze webpagina.
« Terug