Vertical slot vispassage is sluitstuk beekherstel Kleine Aa

04-07-2013

Woensdag 29 mei ging de lang verwachte vertical slot in de Kleine Aa. Vijf betonnen elementen met een totale lengte van wel twintig meter verdwenen  gecontroleerd in een drie meter diepe sleuf. Eenmaal aan elkaar bevestigd en bedolven met een dikke laag aarde verandert dit staaltje vakmanschap in een uitnodigende vispassage waardoor vele visjes stroomopwaarts de stuw kunnen passeren.

Perfect positioneren
Een tijdelijke damwand van rijplaten zorgde samen met bronbemaling voor een droge ondergrond van de diepe sleuf, die door aannemingsbedrijf Wolfs uit Oisterwijk perfect was uitgepeild en -gegraven. De fikse regenbui die de installatie van de vertical slot vergezelde zorgde wel voor wát ongemak, maar dat betrof vooral de mensen die de betonnen pijp moesten positioneren.

Speciale bevestiging
“De vijf elementen werden op afroep via grote opleggers naar de brug bij de Uilenbroek gereden. Een goede rijvaardigheidsoefening van de chauffeurs, die achteruit de Helweg in moesten rijden,” vertelt projectmedewerker Nicola Jansen, die bij deze operatie aanwezig was. “Eenmaal ter plaatse aangekomen tilde een grote kraan de elementen een voor een naar de juiste plaats in de sleuf. Daar stond een medewerker van constructeur Romein Beton klaar om de naden op een speciale manier aan elkaar te maken. Na een paar uur was dit klaar en kon Wolfs de vispassage verder afwerken.”

Filmpje!
Wilt u meer weten over en zien van de werking en de aanleg van deze bijzonder vispassage? Lokale Omroep Esch (LOESCH) heeft de aanleg van de vertical slot uitgebreid gefilmd. « Terug