Verdronken bakkerszoon Van Beckhoven herdacht

06-12-2013

In weer en wind stonden we woensdag even stil bij het drama dat ruim tachtig jaar geleden, op 7 januari 1931, heeft plaatsgevonden. Toen is bakkerszoon Josephus (Sjef) van Beckhoven verdronken in de Essche Stroom, in de volksmond toen nog Dommel geheten. Om hem niet te vergeten is bij de nieuwe brug over de Essche Stroom en de Belversedijk een informatiezuil onthuld, waarop het verhaal van de bakkerszoon is opgetekend. Die zuil staat hemelsbreed zo'n vijfhonderd meter van de plek waar het ongeluk feitelijk gebeurd is.

Ondanks de regen en de kou was er grote belangstelling voor de onthulling. De genodigden, waaronder de nabestaanden van Van Beckhoven -allen onder paraplu’s- waren getuige hoe Ton Wegdam, bestuurder van Waterschap De Dommel de zuil onthulde. Hij deed dit niet alleen, maar samen met Jan en Ans Van Beckhoven én de initiatiefnemer, de heer Will Boons. Op de zuil, een eiken paal met gegraveerde roestvrijstalen plaatjes, staat naast het verhaal van Van Beckhoven ook een gedicht van Stien van Brabant, dat over het ongeluk gaat.

Initiatief

Het initiatief komt van een betrokken inwoner uit Oisterwijk, Will Boons, die eerder in een uitgebreide brief aan het waterschap en de gemeente Haaren een verzoek heeft gedaan de nieuwe brug te vernoemen naar bakkerszoon Van Beckhoven. Geboren en getogen in Haaren, vertelt Will  “Ik ben in de directe omgeving van het ongeval geboren en opgegroeid. Wat nu is aangeduid als “Essche Stroom”  werd de “Vuile Stroom” genoemd en het op korte afstand daarvan gelegen riviertje de “Schone Stroom”. Dit laatste was het riviertje waarin wij, als kinderen van een groot gezin, ons op zomerse zaterdagmiddagen op gezag van onze ouders en tot ons eigen grote genoegen, gingen wassen gewapend met een stuk authentieke “Sunlight”-zeep! Gedurende de winterperiode trad de “Vuile Stroom” buiten haar oevers en de aangrenzende weilanden kwamen onder water te staan. Als dit alles was dichtgevroren -in mijn herinnering was dit ieder jaar het geval-, gingen wij daarop schaatsen. Echter verstilde onze aangename winterbezigheden als ons, kinderen, nagenoeg jaar-in-jaar uit het trieste en aangrijpende dramatische verhaal werd verteld van  Sjef, de bakkerszoon, die met paard en wagen in een kolkende “Vuile Stroom”  ten onder ging en de verdrinkingsdood vond.”


Het ongeluk
Vol overgave en passie licht Mart van den Oever, van Heemkundekring De Kleine Meijerij het dramatische ongeluk uit 1931 nog verder toe. In januari dat jaar waren er flinke overstromingen. Sjef reed op 5 januari met paard en kar van Haaren naar Luissel. Hele gebieden stonden blank. Hij kwam met paard en kar ten val naast de brug en heeft nog geprobeerd zijn paard te redden. Hierbij is hijzelf verdronken. Het was pas de volgende dag dat hij werd vermist. En het duurde nog een dag voordat hij werd gevonden.

Jubileummedaille
Voor het 150-jarig bestaan van Waterschap De Dommel, kreeg Will Boons uit handen van Ton Wegdam ook een jubileummedaille opgespeld. Dit voor zijn betrokkenheid en initiatief. Mede dankzij zijn initiatief blijft Sjef van Beckhoven niet alleen in gedachten en boeken een herinnering, maar is deze cultuurhistorie nu ook heel zichtbaar geworden

Essche Stroom weer schoon

Vuil is de Essche Stroom  niet meer. De waterbodem van de beek is schoongemaakt. Ook zijn en worden maatregelen genomen om wateroverlast te voorkomen.  Meer informatie hierover lees je op deze website.


« Terug