Informatiebijeenkomst Essche Stroom 3 juli 2014

01-07-2014

Donderdag 3 juli aanstaande organiseert Waterschap De Dommel een tweede informatiebijeenkomst over de herinrichting van de Essche Stroom bij Esch en bij de Ruiting. Alle inwoners van Esch en belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.  De bijeenkomst vindt plaats in de zaal van Ons Café aan de Leunisdijk 28 in Esch en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.45 uur.

Veel ideeën
Bewoners van Esch hebben een stroom aan ideeën geleverd voor de manier waarop de Essche Stroom opnieuw zou kunnen worden ingericht. Dat blijkt uit de tientallen interviews die Waterschap De Dommel in april en mei heeft gehouden. Iedereen vindt de herinrichting van de beek nodig om het dorp en zijn omgeving beter te beschermen tegen hoog water. De meeste bewoners denken bovendien dat met een vernieuwde Essche Stroom het dorp en het omliggende landschap aantrekkelijker kunnen worden.

Interviews
Tijdens de informatiebijeenkomst op 2 april riep Waterschap De Dommel de aanwezigen op ideeën over de herinrichting van de Essche Stroom kenbaar te maken in een interview. Direct gaven veel bewoners zich daarvoor op. Er hebben 20 interviews plaatsgevonden met 40 personen, soms individueel, soms in kleine groepjes. De levendige gesprekken die in een bijzonder goede sfeer verliepen, hebben veel aandachtspunten opgeleverd waarmee het projectteam en adviesbureau’s inmiddels aan de slag zijn gegaan.

Maatwerk
Voor de meeste bewoners gaat veiligheid boven alles. Met bescherming tegen overstromingen en goede afwatering in het buitengebied is iedereen gediend. Een steviger dijk langs de beek is dus nodig. Op plekken waar de dijk dichtbij woningen ligt zal in het belang van de bewoners maatwerk worden geleverd. Andere wensen van bewoners gaan vooral over de aantrekkelijkheid van de omgeving waarin zij wonen. Veel genoemd wordt bijvoorbeeld de mogelijkheid om te wandelen, liefst in een ommetje rond het dorp. Andere vormen van recreatie (fietsen, kanoën, paardrijden) moeten ook mogelijk zijn, zij het op bescheiden schaal. In ieder geval willen bewoners in de toekomst blijven genieten van het uitzicht, de weidsheid en openheid die het dorp en de omgeving zo kenmerken. En het zou mooi zijn als er wat diertjes in de wei verschijnen.

Informatiebijeenkomst 3 juli 2014
De ontwerpers zijn inmiddels bijeen geweest om kennis te nemen van alle aandachtspunten die bewoners op tafel hebben gelegd. Maar ook om te kijken hoe zij die al die punten tegen elkaar en tegen de doelen zullen afwegen om uiteindelijk te komen tot een eerste ontwerpplan voor de Essche Stroom. Daar gaan ze de komende tijd mee door, want het is de bedoeling dat het ontwerpplan snel gereed is. Een grove schets van het ontwerpplan wordt op donderdag 3 juli 2014 door projectleider Hans Koekkoek gepresenteerd.

 

« Terug