Essche Stroom weerstaat hoogwater

05-03-2015

Zaterdag 10 januari 2015. Het water in de Essche Stroom bereikt het hoogste peil sinds 2012. Dat is op zichzelf niet zo vreemd. Maar het riviertje is de afgelopen tijd wel drastisch veranderd: van een kanaal in een meanderende beek. Daarom hield het waterschap de situatie goed in de gaten. Hoe ver treedt het water uit de beek? Hoe snel gaat de stroming? Moet er met de stuw in de Halsche Beemden worden bijgestuurd?

Het water steeg in januari snel door overvloedige regenval in combinatie met hoge grondwaterstanden door eerdere regenval. Zo’n situatie doet zich bijna ieder jaar voor. Het beekherstel van de Essche Stroom is daarom doorgerekend met modellen die zijn opgesteld voor hoogwater.

Volgens het boekje
‘Ja, ’t was spannend!’, zegt Michelle Berg, hydrologe bij het waterschap. ‘Maar toch vooral of onze modellen zouden kloppen. En dat deden ze. Het water gedroeg zich zoals we hadden voorzien. Volgens het boekje. Dat hebben we dus mooi kunnen vaststellen.’

Omdat de werkzaamheden nog niet helemaal waren afgerond, stelde het waterschap toch dijkbewaking in. Een stuk dijk dat net was aangelegd, werd uit voorzorg met folie ingepakt om wegspoelen van zand te voorkomen.

Wat is normaal?
‘Het was allemaal te overzien,’ zegt projectleider Hans Koekkoek, ‘Het belangrijkste is dat we nu ervaring hebben opgedaan met de nieuwe situatie. En dat we weten wat de nieuwe Essche Stroom bij hoogwater doet. Ons beeld van wat normaal is, moet we trouwens flink bijstellen. Het is namelijk meer dan 50 jaar geleden dat de Essche Stroom net zo vrij als nu buiten zijn oevers kon gaan.’

 

« Terug