De Essche Stroom viert feest

28-05-2015

Op zaterdag 6 juni organiseren Waterschap De Dommel en Landgoed Bleijendijk een feestelijke dag. Samen met genodigden en bewoners uit de omgeving vieren zij dat het herstel van de Essche Stroom bij Bleijendijk is afgerond. De feestelijkheden beginnen ’s ochtends met een ‘inspiratiebijeenkomst’ voor genodigden in Kloosterhotel ZIN te Vught. Vanaf 14.00 uur is landgoed Bleijendijk open voor het publiek. De hele middag, tot 17.00 uur,  is daar voor jong en oud van alles te doen op het gebied van water en natuur.

Al bijna tien jaar werkt Waterschap De Dommel aan de het beekherstel van de Essche Stroom. De beek, die in de jaren ’60 werd rechtgetrokken, stroomde sindsdien ingeklemd tussen twee dijken naar de Dommel. Nu de Essche Stroom ook bij Bleijendijk weer kronkelt, gaan landschap en natuur erop vooruit. Maar ook onze veiligheid is erdoor verbeterd.

Wandelen en bootje varen
Om dat allemaal te vieren is iedereen op 6 juni vanaf 14.00 uur welkom op landgoed Bleijendijk. Het programma begint om 14.00 uur met de onthulling van een kunstwerk van een Romeinse muntschat die gevonden is op landgoed Bleijendijk. Daarna zijn er voor jong en oud activiteiten op het landgoed dat speciaal voor deze gelegenheid is opengesteld. Wie wil kan een mooie wandeling maken op het landgoed en langs de oevers van de nieuwe Essche Stroom. Wie de stroming van een kronkelende beek wil beleven kan met een bootje op de beek varen. 

Watereducatie
Speciaal voor kinderen, maar evengoed voor volwassenen, organiseert Stichting Natuureducatie Bleijendijk samen met het waterschap leuke activiteiten rond het thema ‘water’. Welke beestjes vind je in het water? Hoe filter je water? Maak je eigen landschap met water en zand. En kijk door een kijkdoos naar het water en het landschap. Maak zelf een bootje van rietblad. Knutsel mee aan een onderwaterwereld van vissen, andere dieren en waterplanten. Of speel gewoon lekker aan de watertafel…

Het landgoed heeft als adres Bleijendijk 2, Vught. Wij adviseren u met de fiets te komen. Parkeergelegenheid is beperkt en alleen mogelijk op de parallelweg langs de A2 (ter plaatse aangegeven). Draag makkelijke (wandel)schoenen. Het landgoed is overal goed toegankelijk. We raden echter af met buggy’s, kinderwagens en rolstoelen te wandelen langs de oevers van de Essche Stroom.


Het beekherstel van de Essche Stroom bij landgoed Bleijendijk is mede mogelijk maakt door een financiële bijdrage van provincie Noord-Brabant, gemeente Vught en gemeente Sint-Michielsgestel.

 

« Terug