Genieten van ‘nieuwe’ Essche Stroom

26-06-2015

Vanaf nu kan iedereen met eigen ogen zien hoe de Essche Stroom bij Bleijendijk vroeger door het landschap kronkelde. Op zaterdag 6 juni verklaarde Peter Glas, watergraaf van Waterschap De Dommel, het beekherstel van dit deel van de Essche Stroom voor ‘afgerond’. Hij deed dat door op landgoed Bleijendijk een kunstwerk te onthullen.

Ruim vijfhonderd bezoekers genoten zaterdagmiddag op een zonovergoten landgoed Bleijendijk van wandelingen, vaartochten en activiteiten voor kinderen. Dankzij de kronkelende Essche Stroom zijn Vught en Sint-Michielsgestel dan ook een fraai beeklandschap rijker.

Ruimte voor stroming
De afronding van het beekherstel bij Bleijendijk werd ’s ochtends al gevierd met een zogenaamde inspiratiebijeenkomst ‘Ruimte voor Stroming’. Daarvoor kwamen genodigden bijeen in Kloosterhotel ZIN in Vught. Hier ging het vooral over het belang van de samenhang tussen waterveiligheid en het ontwikkelen van natuur en landschap. Onder bezielende leiding van dagvoorzitter Hans Leeflang  namen sprekers als watergraaf Peter Glas en Eric Luiten, de Rijksadviseur Landschap en Water, de toehoorders mee van geschiedenis naar toekomst. Eregasten tijdens het symposium waren gedeputeerde Johan van den Hout van de Provincie Noord-Brabant en mevrouw Anneke Teulings, eigenaresse van landgoed Bleijendijk. Zij was vol lof over de samenwerking met het waterschap. ‘Samen hebben we ervoor gezorgd dat het landgoed en de Essche Stroom nu zo mooi met elkaar zijn verbonden. Dat mogen wij echt samen vieren.’

« Terug