Wiebelend over het water

15-07-2015

Ga deze zomer eens wandelen langs de Essche Stroom bij Bleijendijk. Het ‘laarzenpad’ volgt niet langer alleen de oever, maar brengt je nu ook over het water. Daar zorgen twee avontuurlijke hangbruggen voor. Wiebelen is onvermijdelijk, maar iedereen houdt het droog.

Eind juli zullen de bruggen over de beek gereed zijn. De constructie is simpel. Aan elke oever is een stalen damwand grotendeels de grond in gedreven. Bovenaan zijn twee staalkabels bevestigd, die over een afstand van 25 meter de oevers met elkaar verbinden. Tussen de kabels liggen houten plankjes. Twee extra kabels als leuning maken de brug compleet. Onstabiel maar stevig.

Eén van de twee bruggen over de Essche Stroom bij Bleijendijk

Over de beek
De bruggen liggen ongeveer halverwege het laarzenpad langs de Essche Stroom. Ze voeren de wandelaar een stukje over het grondgebied van landgoed Bleijendijk, langs een grote poel en een bos. Daarna gaat het pad weer verder aan de overzijde van de beek. ‘Zo kunnen wandelaars even genieten van het prachtige landgoed,’ zegt projectleider Hans Koekkoek. ‘Want voor het overige blijft dat gebied gesloten voor publiek.’

Extra borden
De wandelroute langs de Essche Stroom maakt deel uit van het wandelknooppunten netwerk en de bijbehorende markering. In feite is het de route die altijd over de dijk liep, maar nu ook langs het water kan worden gevolgd. Daardoor kan iedereen nu nog meer van de omgeving genieten. Het waterschap gaat wel nog extra borden langs de route plaatsen. Zo wordt wandelaars gevraagd de hond aan de lijn te houden. Het gaat hier immers om een kwetsbaar natuurgebied waarin bovendien koeien en schapen zorgen voor de begrazing.

 

Eén van de twee bruggen
over de Essche Stroom bij Bleijendijk

« Terug