‘Sluisje’ bij Bleijendijk gerestaureerd

15-07-2015

Vught is een werkend monument rijker. Het betreft het monumentale pandje op het eind van de dijk bij Bleijendijk. Onder dit zogenaamde Sluisje zijn een duiker met bijbehorende afsluiter onlangs helemaal gerestaureerd. Veel is daarvan overigens niet te zien, want het belangrijkste deel ervan, een gewelfde doorgang, ligt ónder het huisje. In gerestaureerde staat doet de sluis nu weer zijn oorspronkelijke werk: landgoed Bleijendijk beschermen tegen hoog water.  

De sluis, ook wel ‘veerhuis’ genoemd, heeft decennialang geen echte functie gehad. Sinds de jaren ’60, met het rechttrekken van de Essche Stroom, hielden de dijken langs het kanaal het water in toom. Die situatie is dit jaar volledig veranderd. De kanaaldijken zijn weg en de beek meandert. Zo krijgt het sluisje op de oude dijk weer zijn oude rol.

Met de hand
‘We hebben het sluisje zijn waterhuishoudkundige betekenis teruggeven,’ zegt projectleider Hans Koekkoek. ‘De sluis zorgt er weer voor dat landgoed Bleijendijk kan afwateren op de Essche Stroom en dat het landgoed beschermd is tegen hoogwater ván de Essche Stroom. Voor dat laatste doel heeft de sluis een afsluiter die wij met de hand bedienen. Overigens verwacht ik niet dat we daarvoor vaak moeten uitrukken. Maar als het moet kan de sluis waterdicht worden afgesloten.’

 

 

 

Het gerestaureerde Sluisje bij Bleijendijk

« Terug