Een haventje met geschiedenis

11-04-2018

Jan Roymans deed archeologisch onderzoek
 
Tijdens de aanleg van ‘t Haventje onderzocht Jan Roymans van archeologisch bureau RAAP de bodem op sporen uit het verleden. Hij ontdekte dat op deze locatie en in de directe omgeving van alles is gebeurd.
 
  • De meest bijzondere vondsten zijn een ijzeren speerpunt en een bijl. Deze dateren uit Middeleeuwen. Hoe de voorwerpen in het beekdal zijn beland, is onduidelijk. Mogelijk zijn ze tijdens een gevechtshandeling verloren gegaan. 

  • Ook vonden de archeologen  in de ondergrond oude teeltbedden terug. Dat zijn delen van de moestuin van het Oude Mannengasthuis waarop gewassen werden geteeld (na 1500).
  • Onderzoek naar de bedding van de Essche Stroom wees uit dat de rivier vroeger meer richting het dorp heeft gestroomd. Rond het eind van de Middeleeuwen is kennelijk een nieuwe bedding gegraven.
  • Ten slotte is op deze plek een aantal kogelhulzen uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De hulzen moeten in verband worden gebracht met de bevrijdingsoperaties bij Esch, die plaatsvonden bij de brug en omgeving. 


Jan Roymans aan het werk.

« Terug