Landgoed Bleijendijk stap dichter bij meer natuur

15-12-2010

Landgoed Bleijendijk dient een subsidieverzoek in voor de omzetting van landbouwgrond naar nieuwe natuur. Als het verzoek wordt toegekend, zal in totaal twintig hectare landbouwgrond de andere bestemming krijgen.

De aanvraag valt onder de Subsidieregeling voor de Kwaliteitsimpuls Natuur en Landschap (SKNL-regeling). Onderdeel van deze aanvraag is een schetsontwerp. Dit hebben het landgoed en Waterschap De Dommel samen opgesteld. De afgelopen maanden is er intensief gerekend of het ook technisch haalbaar is en dit blijkt zo te zijn. Het plan is zover uitgewerkt, dat Landgoed Bleijendijk is overgegaan tot het indienen van het subsidieverzoek.

De komende maanden zal de aanvraag worden getoetst. Bij een positief besluit gaat er 20 hectare landbouwgrond over naar nieuwe natuur. Extensieve beweiding blijft dan mogelijk. Dit is ook de wens van de beheerder van het veehouderijbedrijf op Bleijendijk. Daarnaast worden enkele kernwaarden van het landgoed (rust en natuurbeleving) met de omzetting van de landbouwgronden verder versterkt.
« Terug