Inloopbijeenkomst Waterbodemsanering Essche Stroom

27-01-2011

Waterschap De Dommel organiseert maandag 31 januari 2011 een inloopbijeenkomst over het project Sanering Essche Stroom. Belangstellenden zijn van harte welkom. Tussen 15.00 en 19.00 uur kunnen zij vrij binnenlopen in het Dorpshuis de Es aan de Dorpsstraat 5c te Esch. Medewerkers van Waterschap De Dommel en van uitvoerder Kurstjens BV uit Hedel zijn aanwezig om uitleg te geven over de werkzaamheden en de planning van het project. Tevens bestaat de mogelijkheid om vragen te stellen over de Essche Stroom (projecten en hoogwater).

Vanaf de industriële revolutie tot eind jaren zestig was er een flink aantal textiel- en leerfabrieken in Oisterwijk en Tilburg. Deze fabrieken loosden op het oppervlaktewater. Daardoor is de waterbodem van de Essche Stroom verontreinigd geraakt. Voornamelijk met chroom. “Deze vervuilde waterbodem wordt nu via uitbaggeren verwijderd. Dat is nodig om beekherstel en waterberging in verschillende deelprojecten te realiseren. Om ook eventueel archeologisch belangrijke vondsten veilig te stellen, staat de firma Raap uit Weert stand by”, zegt projectmedewerker Nicola Jansen.

Enkele vakken beveiligd gebaggerd
Een explosievenonderzoek van het gebied van de Essche Stroom, wijst uit dat in bepaalde vakken van de Essche Stroom mogelijk granaten of munitie uit de Tweede Wereldoorlog zijn achtergebleven of gedumpt. Daarom worden deze vakken onder veilige omstandigheden gebaggerd. “De aannemer neemt voor deze werkzaamheden een erkend specialistisch bedrijf in de arm. Omdat nu nog niet duidelijk is wie dat gaat worden, is er ook nog niet meer te zeggen over welke maatregelen precies genomen gaan worden”, zegt Jansen.

Planning
De uitvoering van het project start begin februari 2011. Van maart tot en met augustus is er een tussenpauze in verband met de flora- en faunawetgeving. Vervolgens zal in september het baggeren worden voortgezet. Naar verwachting is de Essche Stroom eind februari 2012 gesaneerd. Voor dit project levert de Provincie Noord-Brabant een financiële bijdrage vanuit het budget Doel-Uitkering Bodem.

De inloopbijeenkomst
Tijdens de inloopbijeenkomst op 31 januari kunt u binnen komen lopen op een moment dat het u schikt. Er zijn dan medewerkers van het waterschap aanwezig om al uw vragen op maat te beantwoorden. U kunt vragen stellen over de komende saneringswerkzaamheden maar ook over de voortgang van de andere projecten langs de Essche Stroom of over het afgelopen hoogwater. Wij staan u graag te woord.

Voor meer informatie over de inloopbijeenkomst kunt u terecht bij Nicola Jansen, projectmedewerker, tel. 0411-618 621, e-mail: njansen@dommel.nl of Mark van Lokven, waterbodemspecialist, tel. 0411-618381, e-mail: mvlokven@dommel.nl. « Terug