Kamerlid bezoekt Essche Stroom

12-04-2011

Tweede Kamerlid Paulus Jansen (SP) bezocht op 21 maart Waterschap De Dommel in het kader van een werkbezoek. Peter Glas, voorzitter van de Unie van Waterschappen en watergraaf van Waterschap De Dommel, had hem daarvoor uitgenodigd. Aan de hand van het project Essche Stroom kreeg het SP-Kamerlid een indruk van het werk van het waterschap.

De twee namen een kijkje bij werk-in-uitvoering bij het deelproject Smalwater-Noord. Projectleider Hans Koekkoek vertelde wat er op dit moment wordt aangelegd, maar ook hoe de aanloop van het project is geweest. De plannen zijn immers tot stand gekomen in nauw overleg met alle direct omwonenden. IVN Boxtel heeft geholpen een ommetje in het plan op te nemen en de heemkundekring is betrokken bij de archeologische begeleiding rondom de uitvoeringsmaatregelen.

Het bezoek ging vervolgens naar Landgoed Bleijendijk in Vught. Daar wordt samengewerkt met een particuliere landgoedeigenaar om de gekanaliseerde Essche Stroom meer ruimte te geven en tegelijk het landgoed in staat te stellen om zich te ontwikkelen met verbrede/biologische landbouw en particulier natuuronderhoud te bevorderen, synergie heet dat. Momenteel is over dit project de schaduw gevallen van de aankoopstop van natuurgronden als gevolg van het kabinetsbeleid voor de EHS en de ILG-financiering. Alles stond klaar om tot uitvoering te komen, maar voorlopig is het wachten op de uitkomst van onderhandelingen hierover tussen het kabinet en de provincies.

 

« Terug